Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Rolada makowa na biszkopcie

Wigilijna kutia z pszenicą i zawijane makowce

Z okazji świąt robimy potrawy i pyszne ciasta z makiem oraz bakaliami – migda łami, orze chami czy rodzy nkami.

Jedną z charakterystycznych potraw wigilijnych, będących zarówno słodkim przysmakiem jest oczywiście kutia z maku i pszenicy, znana przede wszystkim na Kresach Wschodnich. Również tradycyjne makowce, podawane na Wigilię lub Wielkanoc cieszą się od lat ogromną popularnością. W niniejszym artykule przedstawimy zatem kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na te pyszne i tradycyjne smakołyki.

TRADYCYJNA KUTIA WIGILIJNA
składniki: szklanka maku, szklanka ziaren pszenicy, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki słodkiej śmietany, 3 łyżki płynnego miodu, 10 dkg migdałów, 10 dkg rodzynek, aromat migdałowy
sposób przygotowania: pszenicę po uprzednim oczyszczeniu zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie zagotować, doprowadzając pszenicę do miękkości i odcedzić. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce. Dodać do pszenicy i dokładnie rozmieszać z podgrzanym miodem, aromatem migdałowym i cukrem pudrem. Dodać drobno posiekane bakalie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Podawać najlepiej z odrobiną słodkiej śmietanki.

SŁODKA KUTIA Z BAKALIAMI
składniki: 25 dkg maku, 15 dkg pszenicy, 3 łyżki miodu, pół szklanki wody, 15 dkg cukru, po 10 dkg sparzonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, rodzynek, cukier waniliowy, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sposób przygotowania: mak zalać wrzątkiem, odstawić na kilka godzin, po czym dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pszenicę opłukać i odcedzić, zaś po zalaniu zimną wodą podgotować do miękkości, po czym wystudzić i odcedzić. Mak połączyć z płynnym miodem. Dodać rozpuszczony w ciepłej wodzie cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać z makiem i pszenicą. Dodać posiekane drobno bakalie oraz skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Można podawać z dekoracją z całych migdałów, orzechów oraz kawałkami skórki pomarańczowej.

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY
składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 15 dkg masła lub margaryny, 5 żółtek, 3 dkg drożdży, 5 łyżek cukru, łyżka oleju, łyżka spirytusu, cukier waniliowy, szczypta soli
składniki na masę: pół kilograma maku, 25 dkg cukru, 10 dkg rodzynek, 5 dkg orzechów włoskich, 1,5 łyżki miodu, łyżka margaryny, olejek migdałowy, cynamon, kandyzowana skórka pomarańczowa
składniki na lukier: 3 łyżki gorącej wody, pół szklanki przesianego cukru pudru
sposób przygotowania: celem wykonania ciasta należy najpierw rozpuścić w chłodnym mleku drożdże oraz cukier. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, po czym odstawić do wyrośnięcia. Masę makową przygotować ze sparzonego maku, który po odsączeniu należy dokładnie zemleć w maszynce do mięsa. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto rozwałkować w prostokąt, nałożyć nieco masy i ciasno zawinąć (najlepiej wraz z cienkim pergaminem posmarowanym niewielką ilością tłuszczu lub oleju). Makowiec zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie z cukru i ciepłej wody przygotować lukier i polać nim ciasto po uprzednim wystudzeniu.

Smacznego!