Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pomysłowe mazurki

Wielkanocny mazurek kajmakowy i czekoladowy

Zarówno z okazji Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy większość z nas chętnie piecze smakowite torty, placki i ciasta z kremami lub masami.

Bez wątpienia jednym z popularniejszych rodzajów wielkanocnych wypieków są oczywiście tradycyjne mazurki. Poniżej przedstawiamy sprawdzone i łatwe do wykonania przepisy na te smaczne ciasta, uwielbiane przecież zarówno przez dzieci jak i dorosłych.

LUKROWANY MAZUREK WIELKANOCNY
składniki: 20 dkg mąki, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki masła, 1 jajko, szczypta soli, sok z cytryny, 5 łyżek dżemu porzeczkowego, szklanka bakalii (rodzynki, morele, migdały, orzechy, kandyzowane figi)
sposób przygotowania: mąkę wymieszać z masłem i cukrem pudrem, wbić jajko, posolić i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować w prostokąt. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Łyżkę cukru pudru wymieszać z sokiem z całej cytryny i wymieszać lukier. Ciasto posmarować dżemem, po wierzchu polać lukrem i udekorować bakaliami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY
składniki na ciasto: 25 dkg mąki, 15 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka
składniki na masę: pół puszki masy kajmakowej lub szklanka śmietany 36-procentowej i 4 łyżki cukru, sparzone migdały, suszone gruszki
sposób przygotowania: cukier, żółtka i masło połączyć z mąką i zmiksować. Owinąć w folię i wstawić na około godzinę do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Rozsmarować na cieście gotową masę kajmakową (lub przygotować ją wcześniej z zagotowanej śmietany z cukrem; musi ona zgęstnieć i nabrać brązowego koloru). Całość  udekorować bakaliami.

SMAKOWITY MAZUREK CZEKOLADOWY
składniki na ciasto: 30 dkg mąki, 20 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 całe jajko, odrobina soli
składniki na masę: 30 dkg mleka w proszku, 4 łyżki kakao, pół szklanki cukru, 20 dkg masła, cukier waniliowy, dowolne bakalie do dekoracji
sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść, po czym odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem śniadaniowym. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy oraz odrobinę wody zagotować na niewielkim ogniu. Stopniowo dodawać mleko do momentu zgęstnienia. Po przestudzeniu masę ułożyć na upieczonym cieście i przybrać bakaliami.

Smacznego!