Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Klasyczne ciasta czekoladowe

Tani blok czekoladowy z bakaliami

Doskonałą propozycją na świąteczne wypieki z pewnością okaże się smakowity blok czekoladowy z dodatkiem suszonych owoców lub bakalii.

Smakołyk ten z pewnością przypadnie do gustu zarówno zaproszonym na święta gościom jak i domownikom. Co więcej, blok czekoladowy to wypiek łatwy w przygotowaniu (szczególnie w porównaniu do wykwintnych tortów i placków z kremowymi masami), ale również i tani, dlatego też polecamy przygotowywanie takich słodyczy nie tylko w święta, ale i na różne inne okazje i rodzinne uroczystości.

BAKALIOWY BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI
składniki: kostka margaryny do pieczenia, szklanka cukru, 4 łyżki kakao (gorzkiego), 2 szklanki mleka w proszku, pół szklanki wody, 2 opakowania herbatników, pół szklanki bakalii (rodzynek, migdałów, orzechów włoskich)
sposób przygotowania: rozpuścić margarynę wraz z wodą, kakaem i cukrem, następnie odstawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać masę z mlekiem w proszku, dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem śniadaniowym blaszkę. Ostawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Podawać z polewą lub lukrem i wiórkami kokosowymi.

ŚWIĄTECZNY BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI
składniki: kostka masła, 2 szklanki cukru pudru, pół szklanki wody, pół tabliczki mlecznej czekolady, pół kilograma mleka w proszku, opakowanie słodkich herbatników, po łyżce rodzynek, suszonej żurawiny, orzeszków ziemnych, migdałów, ziaren słonecznika, suszonych moreli i śliwek
sposób przygotowania: cukier wraz z masłem i czekoladą rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie dodać mleko w proszku i bakalie, po czym dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i przełożyć do formy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, po czym podawać.

SMAKOWITY BLOK CZEKOLADOWY Z BUDYNIEM
składniki: 2 opakowania herbatników, kostka mlecznej margaryny, szklanka cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, 2 łyżki kakao, kieliszek rumu, szklanka suszonych owoców – moreli, śliwek, gruszek, orzechów włoskich, ananasa, bananów, rodzynek, migdałów
sposób przygotowania: margarynę roztopić z kakao i cukrem. Następnie dodać bakalie (najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki lub drobno posiekane), wymieszać i przestudzić. Dodać budyń i dokładnie wymieszać, po czym zagotować na niewielkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać rum i pokruszone herbatniki. Raz jeszcze wymieszać i przełożyć do formy, po czym odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!