Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak upiec babkę piaskową?

Słodkie babki cytrynowe i piaskowe

Na okazję świąt, takich jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc, jak również na wszelkie inne domowe lub rodzinne uroczystości zwykło się piec smakowite i aromatyczne ciasta, placki lub niewielkie, lukrowane ciasteczka.

W niniejszym artykule przedstawiamy Państwu szybkie i sprawdzone przepisy na banalnie łatwe do samodzielnego wykonania smakowite babki piaskowe, doskonałe na deser lub do popołudniowej kawy. Ciasto takie z powodzeniem podać możemy gościom z okazji świąt, jak i upiec je na okoliczność imienin czy urodzin.

JASNA BABKA PIASKOWA
składniki: 25 dkg masła, 20 dkg cukru, 4 jajka, 15 dkg maki pszennej, 15 dkg mąki kartoflanej, odrobina soli, cukier puder
sposób przygotowania: żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować na jednolitą masę z solą. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Osobno wymieszać oba rodzaje mąki i dodawać do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy (najlepiej do keksowej) i piec przez godzinę w 160 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem dla dekoracji.

DWUKOLOROWA BABKA PIASKOWA
składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, szklanka cukru, kostka masła, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder
sposób przygotowania: jajka ubić z cukrem na jednolitą masę. Dodać oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać płynne masło oraz cukier waniliowy. Po wymieszaniu przelać około 2/3 ciasta do formy. Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać i przelać do formy. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

ŚWIĄTECZNA BABKA CYTRYNOWA Z LUKREM
składniki na ciasto: 25 dkg mąki pszennej, 25 dkg cukru, 20 dkg masła, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z cytryny
składniki na lukier: szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny
sposób przygotowania: masło rozpuścić w ciepłej wodzie, białka oddzielić od żółtek. Dodać do nich cukier i dokładnie zmiksować. Następnie dodać masło, proszek do pieczenia, mąkę i skórkę z cytryny, po czym zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Formę wysmarować masłem i przelać ciasto. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i oblać ciasto. Do dekoracji można użyć kawałków skórki cytrynowej.

Smacznego!