Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Torty i strucle orzechowe

Pyszne orzechowce z kremami

Na święta takie jak Boże Naro dzenie czy Wielka Noc bez wątpienia warto przygotować smakowite i aromatyczne ciasta oraz słodkie smakołyki.

W niniejszym artykule przedstawiamy łatwe, szybkie i sprawdzone przepisy na świąteczne makowce, zawijane strucle oraz pyszne torty orzechowe z kremowymi masami, wręcz doskonałe na uświetnienie tak ważnych okazji jak rodzinne święta.

WYKWINTNY ORZECHOWIEC Z KREMEM
składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, pół kostki masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, łyżeczka sody oczyszczonej
składniki na krem orzechowy: szklanka siekanych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, łyżka miodu, 2 łyżki masła, 2 szklanki mleka, budyń śmietankowy
sposób przygotowania: składniki na ciasto połączyć, wymieszać i zagnieść, po czym podzielić na dwie różne części. Piec przez pół godziny w 180 stopniach. Masę przygotować ze stopionego masła, miodu i orzechów. Budyń ugotować na mleku, utrzeć masło dodając wystudzoną masę budyniową. Połączyć z orzechami i rozsmarować na pierwszym placku. Przełożyć drugim, dla dekoracji oblać polewą czekoladową bądź lukrem.

ORZECHOWIEC Z MASĄ MOCCA
składniki na ciasto: 7 jajek, 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 łyżki mielonych orzechów włoskich, łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę: 2 jajka, pół kostki masła, 3 łyżki cukru, łyżka mielonej kawy, kieliszek rumu
składniki na polewę: 2 łyżki masła, pół tabliczki mlecznej czekolady, 2 łyżki orzechów włoskich
sposób przygotowania: żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić z odrobiną soli i połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec przez pół godziny w temperaturze 190 stopni. Zaparzyć kawę i wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodając stopniowo żółtka. Dodać płynne masło i zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części i rozsmarować warstwę kremu. Na wierzchnim placku rozprowadzić ciepłą polewę i posypać orzechami.

ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA
składniki na ciasto: pół kilograma mąki pszennej, 5 gram drożdży, pół szklanki cukru, szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżki masła, łyżeczka cukru waniliowego
składniki na masę: pół kilograma maku, 2 białka
składniki na lukier: szklanka cukru pudru,2 łyżki wody, łyżka soku z cytryny
sposób przygotowania: drożdże rozpuścić w mleku i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na dwie równe części i rozwałkować. Sparzony mak połączyć z ubitymi na sztywno białkami, wymieszać i rozprowadzić na cieście. Całość ciasno zrolować, ułożyć na blasze i piec przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu oblać lukrem i udekorować makiem lub bakaliami.

Smacznego!