Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Korzenne pierniki

Przekładane pierniki i pierniczki z lukrem na choinkę

Jednymi z bardziej znanych ciast na święta okazują się przede wszystkim placki z makiem oraz korzenne pierniki z miodem.

Takie smakowite ciasteczka śmiało możemy podawać świątecznym gościom, jak również przygotować kilka ciekawych kształtów i zawiesić je na bożonarodzeniowej choince. Warto takie smakołyki przyozdobić również kolorowym lukrem, polewą lub bakaliami. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na świąteczne pierniki i pierniczki.

BOŻONARODZENIOWY PIERNIK Z BAKALIAMI I DŻEMEM
składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżki margaryny, słoiczek powidła śliwkowego lub wiśniowego, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szklanka mleka, łyżka sody oczyszczonej, 3 dkg przyprawy do piernika, po łyżce orzechów włoskich, suszonej moreli, rodzynek, suszonych śliwek, migdałów
sposób przygotowania: cukier wraz z margaryną i jajkami utrzeć na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, sodę i pozostałe składniki. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć na wyłożoną papierem śniadaniowym blaszkę i piec przez około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto można też przyozdobić czekoladową polewą lub lukrem.

PRZEKŁADANY PIERNIK ŚWIĄTECZNY
składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka płynnego miodu, szklanka cukru, 6 jajek, łyżka oleju, łyżka przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej
składniki na krem: budyń waniliowy, pół kostki masła, słoiczek dżemu śliwkowego lub wiśniowego, pół szklanki siekanych bakalii (migdały, rodzynki, orzechy włoskie), aromat waniliowy
sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasto wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę. Upiec w temperaturze około 170 stopni Celsjusza (45 minut). Krem przygotować z ugotowanego budyniu zmiksowanego z masłem i aromatem. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na trzy równe części. Na pierwszy placek nałożyć warstwę kremu budyniowego, na następny – warstwę dżemu. Na koniec przygotować polewę z tabliczki czekolady rozpuszczonej w gorącej wodzie z odrobiną mleka. Polać ciasto z wierzchu, dla dekoracji posypać siekanymi drobno bakaliami.

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z LUKREM
składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki miodu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 2 jajka, 2 łyżki kakao, łyżka mielonej kawy, opakowanie przyprawy do piernika, łyżka sody oczyszczonej
składniki na lukier: białko z jednego jajka, 20 dkg cukru pudru
sposób przygotowania: masło roztopić z miodem i wystudzić. Przesianą mąkę połączyć z przyprawami i soda oczyszczoną. Dodać kolejno kakao, cukier oraz kawę. Wbić jedno jajko i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. Ciasto rozwałkować, następnie wyciąć pierniczki o dowolnym kształcie. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Celem wykonania lukru należy najpierw ubić białko, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wymieszać na jednolitą masę i nakładać kolejno na pierniczki. Dla dekoracji można posypać po wierzchu siekanymi orzechami, makiem lub wiórkami kokosowymi.

KORZENNE PIERNIKI Z POSYPKĄ
składniki: 30 dkg mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 jajko, 20 dkg miodu, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao, po łyżeczce cynamonu, kardamonu, kolendry, imbiru i goździków
składniki na lukier: białko z jednego jajka, 3 łyżki cukru, łyżka soku z cytryny
sposób przygotowania: do mąki dodać przyprawy, cukier, proszek do pieczenia, miód, jajko, kakao i płynne masło, po czym zagnieść i rozwałkować. Wykroić pierniczki i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować lukier i polać nimi pierniczki. Udekorować kolorową posypką.