Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ciasteczka na choinkę

Miodowe, cynamonowe i korzenne ciasteczka na Gwiazdkę

Oprócz  placków z serem ciast z makiem i innych, łakoci, na Boże Narodz enie warto upiec wonne ciasteczka z korzennymi przyprawami i miodem.

Świąteczne ciastka możemy z powodzeniem podawać gościom i rodzinie, jak i zawiesić kilka ciasteczek o kształcie gwiazdek lub dzwoneczków na świątecznej choince. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na smakowite ciasteczka i pierniczki.

WYŚMIENITE CIASTECZKA MIODOWE NA ŚWIĘTA
składniki: 40 dkg miodu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, szklanka mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, aromat cytrynowy, masło
sposób przygotowania: miód, cukier i żółtka utrzeć na jednolitą masę. Dodać sodę, aromat cytrynowy i pianę z ubitych na sztywno białek i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około centymetra, następnie wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie (najlepiej dzwoneczek, choinka, serduszko). Gotowe ciasteczka ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, najlepiej posypanej odrobiną bułki tartej. Piec przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE
składniki: 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, 3 łyżki płynnego miodu, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka masła, łyżka cynamonu
sposób przygotowania: przesianą mąkę nałożyć na stolnice, dodać miód i wyrobić ciasto. Dodawać stopniowo cukier, cynamon i sodę, następnie płynne masło i jedno jajko. Po zagnieceniu rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka odpowiednimi foremkami. Posmarować ciastka roztrzepanym białkiem jajka. Można też ozdobić je ziarnami sezamu, siekanymi orzechami włoskimi, makiem lub płatkami migdałów. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze i piec przez 5-10 minut w temperaturze 170-180 stopni.

KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE
składniki: 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, pół kostki masła, 2 jajka, 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka goździków, łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu, po pół łyżeczki kolendry i gałki muszkatołowej
sposób przygotowania: mąkę wymieszać z przyprawami, cukrem pudrem i masłem. Następnie dodać żółtka i wyrobić ciasto, po czym odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować na grubość około 3 milimetrów i wyciąć ciasteczka od szklanki lub foremek o dowolnych kształtach. Ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem śniadaniowym i piec w temperaturze około 180 stopni przez 10 minut.

Smacznego!