Obok trady cyjnych ciast, rolad z makiem czy słodkiej kutii możemy zrobić też elegan ckie serniki z bakaliami i suszonymi owocami.
Co prawda, samodzielne wykonanie sernika na święta może okazać się nierzadko dosyć problematyczne, szczególnie dla osób, które po raz pierwszy przygotowywać będą takie ciasto. Z tego też powodu przedstawiamy Państwu kilka banalnie łatwych i szybkich przepisów, dzięki którym bożonarodzeniowy sernik na pewno się uda i przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i świątecznym gościom.
TRADYCYJNY SERNIK ŚWIĄTECZNY
składniki na ciasto: 2 jajka, pół szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki oleju
składniki na masę serową: kilogram twarogu, 8 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, kostka margaryny, cukier waniliowy, 15 dkg rodzynek, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, olejek migdałowy
sposób przygotowania: celem przygotowania ciasta należy na początek ubić jajka wraz z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej, po czym dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem śniadaniowym. Masę przygotować z utartych z cukrem żółtek. Dodać zmielony twaróg i dokładnie wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz aromat migdałowy. Ubić białka z odrobiną soli, dodać do masy i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę z ciastem. Na wierzch można jeszcze dodać masę przygotowaną z ubitego białka, żółtka, łyżki mąki oraz łyżki cukru. Po rozprowadzeniu na masie piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
SMAKOWITY SERNIK Z BAKALIAMI
składniki: 1,5 kilograma półtłustego twarogu, kotka margaryny, 12 jajek, 40 dkg cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 20 dkg rodzynek, 15 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki skórki pomarańczowej
składniki na polewę: 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła
sposób przygotowania: wszystkie składniki na polewę gotować przez 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Rodzynki namaczać przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie. Zmielić twaróg w maszynce do mięsa, margarynę utrzeć na jednolitą masę z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać, ciągle mieszając do twarogu. Piec przez godzinę w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Podawać z polewą i dekoracją ze skórki pomarańczowej, rodzynek lub siekanych drobno orzechów.
Smacznego!